Vad är det? Vad elever har sagt För vem? Lärarutbildning Steven Hallmark Historia & Referenser English

Till: Myndigheten för yrkeshögskolan om statlig stöd.

Ang behov av möjlighet till studielån vid studier till lärare i alexanderteknik vid Stockholms Alexanderlärarutbildning.

Jag har i min egenskap av frilansande sångerska och sångpedagog på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm anlitat Stockholms Alexanderlärarutbildnings alexanderpedagog Steven Hallmark för lektioner i två längre perioder 2011 och 2012. Jag har tidigare hört mycket gott om alexanderteknik från olika håll, både från vänner, kollegor och sånglärare, men jag kom aldrig iväg på lektioner själv. I samband med att jag fick problem med både heshet och huvudvärk kontaktade jag (äntligen) en lärare i alexanderteknik.

Lektionerna har gett mig mycket. Jag fick hjälp i den situation som var att bli bra i rösten och huvudvärken försvann nästan med en gång. Några gånger kom jag till lektionen med huvudvärk och gick därifrån utan värk. Det var fantastiskt, men jag har inte bara blivit hjälpt för stunden utan också fått redskap som jag kan använda både i min vardag och mitt yrkesliv som sångerska och pedagog. Både jag själv och andra jag möter i mitt jobb, både sångkollegor, studenter på Musikhögskolan och andra elever får ofta i perioder problem med heshet och spänningar i rösten. Med hjälp av alexanderteknik kan man ”instruera om” sina kroppsminnen när det gäller balans, kroppshållning och rörelse så både andning och röst blir mycket friare.

Flera av mina sångstudenter har visat intresse av att ta lektioner i alexanderteknik när jag berättat om det. Jag tror det vore väldigt bra om Stockholms Alexanderlärarutbildning kunde bli berättigad till studielån. Det skulle möjliggöra för fler att kunna utbilda sig i denna teknik och i sin tur hjälpa fler till en hållbar röst och kropp i sina yrkesliv.

- Gunnel Mauritzson

 

 

"Jag fick stor hjälp av Alexandertekniken under min graviditet och förlossning. Det hela började med att jag fick problem med smärta i svanken när jag var i vecka 16.  Jag pratade med min barnmorska och hon berättade att ryggproblem är en naturlig del av graviditeten. Efter att jag någon vecka senare började ta Alexandertekniklektioner var smärtan som bortblåst och även svullnaden i benen. Efter varje lektion var jag glad, pigg och kunde andas fullt ut.
Under förlossningen var andningsövningarna och riktningen jag lärt mig till stor nytta och jag kände att jag hade verktyg för att gå med min kropp genom förlossningen. Det gjorde att förlossningen blev en positiv upplevelse och jag vågade lita på min egen styrka att föda."

   - Christine Ribbing


"Från de senare tonåren och knappt tio år framåt hade jag konstanta ryggproblem. Den ordinerade styrketräningen gjorde bara saken värre. Besöken hos naprapaten kunde ibland lindra smärtan för stunden, men den kom alltid tillbaka med förnyad styrka. I hopp om att gå till botten med problemen och inte längre bara behandla symptomen, sökte jag upp Steven.

Hos honom har jag fått lära mig ett nytt förhållningssätt till min kroppshållning - ett naturligt sätt som jag tydligt kunde se var bra för både min rygg och för resten kroppen. I början kändes det väldigt ovant, vilket blev en aha-upplevelse som tydliggjorde de dåliga vanor jag lagt på mig under åren och att det var på grund av dessa vanor som min rygg inte blev bättre.

Efter ett antal lektioner med Steven, var min ryggsmärta helt borta. Dessutom har träningen gett många andra positiva effekter, som t.ex. friare andning och ökad självkänsla. Tjusningen i att lära mig använda min kropp på ett bättre och effektivare sätt, har gjort att jag då och då kommer tillbaka för ytterligare fördjupning."

   - Mattias Ribbing, Stockholm


"Jag kom i kontakt med Alexandermetoden första gången år 1993 och upplevde genast att detta var något för mig. Metoden är både mjuk, varsam och kraftfull på en gång. Metoden har hjälpt mig till ökad kroppskännedom, närvaro och koncentration. Tillsammans med andra viktiga faktorer har Alexandermetoden varit med och transformerat mitt liv."

   - Måns Cederberg, 41 år, jurist och fyrbarnsfar


”Det här är den bästa behandling man kan få! Jag förstår inte varför sjukgymnaster inte kan det här!”

   - David Ericsson 89 år

 

Jag blev rekomenderad av min yoga lärare att ta Alexander lektioner. Hon påpekade för mej att jag rörde mej felaktigt. Redan efter den första Alexander lektionen kände jag att detta var något speciellt. Detta hände för c;a 30 år sedan och det har betytt och betyder fortfarande mycket I mitt liv. Jag har blivit mer medveten om min kropp och fått mycket bättre koordination, är mer avspänd, min hållning har förbättrats och min gång är lättare. Jag har fått en större medvetenhet om min kropp som “säger ifrån” när rör mej “fel”. Jag får fortfarande en känsla av upprymdhet och frihet när jag får Alexander lektioner. Jag kan också själv göra vissa rörelser samt vila på golvet med uppdragna knän och ett par böcker under huvudet så att ländryggen vilar på golvet- det känns mycket bra. Jag börjar min dag med att ligga på rygg det är som en Alexanderlektion, det är en bra start på dagen. Jag brukar också lägga mej ner på golvet när jag känner mej stressad och är spänd, det är verkligen mycket bra.

Margit Ericsson Odengatan, Stockholm.

 

Alexanderteknik har funnits i mitt liv i ungefär 25 år och blivit endel av min vardag som jag inte kan skilja ut från andra delar. Men nu studerar jag till att bli lärare i Alexanderteknik och då blir jag också mer medveten om olika saker, och det blir nödvändigt att försöka formulera mina tankar.

Vad jag på sista tiden har märkt är att saker inte låser sig och krånglar så mycket som förut. Till exempel hade vi en släktträff i somras då mina föräldrar fyllde åttio - det skulle tidigare ha varit ett tillfälle för mig att bli ganska skärrad och uppstressad, men så blev det inte, utan jag hade roligt hela tiden.


Ett annat exempel är när jag får kritik - i mitt arbete som grundskollärare kan det hända att jag får ta emot en hel del kritik -och jag märker att jag kan lyssna ganska lugnt och stilla och sortera ut vad som är berättigat, som jag kan lära mig något av, och vad jag kan låta falla som oberättigad kritik.


Slutligen märker jag att när jag spelar musik - främst kontrabas och piano - så kan jag lösa tekniska problem på ett sätt som inte varmöjligt tidigare, och musiken kommer ut mer och mer som jag vill.

Det märkligaste är ändå att det hela tiden tycks finnas mycket kvar att upptäcka!"

- Malte Nordling, Lärare och Musiker

 


Från ett brev till Skolverket angående Stockholms Alexanderlärarutbildning:

Jag har haft stor glädje och nytta av att få lektioner i Alexanderteknik. Flera gånger har jag fått hjälp med hälsoproblem som jag gått och dragits med länge och där inget annat hjälpt. Bland annat har jag haft långvarig (ca nio år) smärta i ett knä. Jag konsulterade ett antal läkare och provade styrketräning, yoga, simning, sjukgymnastik och värktabletter. Eftersom jag inte blev bättre och hade så pass ont att det var svårt att träna ansåg läkarna att operation var den enda utvägen. Jag hade dock av och till problem med samma sidas höft och misstänkte därför att det fanns någon bakomliggande orsak som man då inte skulle komma till rätta med genom att enbart operera knäet.

Istället för att operera mig började jag istället ta lektioner i Alexanderteknik och blev så småningom helt bra i både knä och höft. Detta tog dock ett tag eftersom det innebär att helt lära om sitt beteende. Jag märkte under tiden hur kroppens hela balans ändrades och jag började använda helt andra muskler för alla vardagliga aktiviteter som att gå, stå och sitta. Trappor hade jag tidigare haft väldigt svårt för p.g.a knäet men jag märkte nu att det fanns muskler som jag tidigare inte vetat om att jag hade men som var mycket bättre avpassade för att gå upp för en trappa. Dessa muskler gick inte att hitta eller påverka rent viljemässigt genom att t.ex. träna sjukgymnastik men som började arbeta helt automatisk i och med att kroppens balans ändrades. Gradvis blev också knäet bättre och bättre och nu har jag inga besvär alls i det. Detta är jag mycket glad för.

Tyvärr råkade jag ut för en bilolycka för 2,5 år sedan och har sedan dess haft besvär med ryggont och smärta som strålar ner i benen. Hela första året kunde jag inte göra någonting alls men sedan har jag fått behandling hos en osteopat och även försökt med sjukgymnastik. Det är dock först nu när jag åter har tagit Alexanderlektioner under en period som jag börjar tro på att jag kommer att bli bra igen. Tekniken är relativt tålamodskrävande eftersom man måste ändra sitt sätt att tänka och lära kroppen att det finns bättre sätt att arbeta på. Men i gengäld blir resultatet bestående, till skillnad från en manipulation som görs av sjukgymnast, eller kiropraktor som sitter i några dagar eller en vecka men som sedan gåt tillbaka och man känner sig ännu sämre än förut.

Jag anser att Alexanderteknik är oöverträffat när det gäller alla slags problem som har att göra med rörelseapparaten och jag känner att det påverkar även andra funktioner i kroppen som till exempelvis andningen. Jag är mycket glad att denna möjlighet finns och önskar att fler ska få möjlighet att ta del av denna fantastiska teknik.

Vänliga hälsningar
Loe Nyman


Här kan du hitta böcker: http://www.mouritz.co.uk/

 

Steven Hallmark info@stevenhallmark.com 08-651 95 52
Drottningholmsvägen 19 1tr, 112 42 Stockholm